20071112
Tristan Jones (1929-1995)

Een van de mooiste zeilboeken aller tijden is het quasi-autobiografische A steady trade: a boyhood at sea van Tristan Jones, dat van A tot Z uit de duim is gezogen. Hij werd niet op zee geboren tijdens een storm op 150 mijl ten noordoosten van Tristan da Cunha, hij stamde niet af van Christopher Jones, gezagvoerder van de Mayflower, of van William Jones, die in 1797 in een roeibootje het stormachtige Kanaal overstak om aan Franse gevangenschap te ontkomen, noch was zijn grootvader Johnny Starr, “een van de kranigste schippers van de westelijke oceaanjachten”, wiens broer Evan Jones in 1896 de snelste transatlantische oversteek ooit maakte van Newfoundland naar Porto met een lading bacalhau. Hij was in werkelijkheid een kind van een ongehuwde moeder, vader onbekend, maar het zou me niet verbazen als het Ouwe Hein is geweest, de ongeneeslijk fabulerende matroos uit Bulletje en Boonestaak en eveneens een meesterverteller.

Uit het boek van Anthony Dalton over zijn leven, Wayward Sailor. In search of the real Tristan Jones rijst het beeld op van een eenzame, ongelukkige, arme, drankzuchtige, homoseksuele vechtersbaas met een autoriteitsprobleem. Hij stierf in Thailand, zonder benen en aan een rolstoel gekluisterd. Maar klagen deed hij nooit. En hij schreef de prachtigste boeken.

Een fan schreef bij zijn dood: "Tris was a great sailor and storyteller, I don't care if he never left his flat and dreamt up everyone of his books. They have provided countless hours of enjoyment for myself and many others." Amen.

____________________arbeidsvitaminezee

Bill Evans - How Deep Is The Ocean ?
Found at skreemr.com
Otis Redding - (Sittin’ On) The Dock of the Bay
Found at skreemr.com
Damien Rice - Cold Water
Found at skreemr.com

Aguacinema